Civilizačné ochorenia a naše zdravie

Informácie o zdraví

Kým pračlovek nevynašiel nástroje a zbrane, nejedol mäso, živil sa potravinami rastlinného pôvodu, podobne ako jeho najbližší príbuzní - antropoidné opice. Jeho krv a vnútorné prostredie boli alkalickej - zásaditej povahy, pretože aj jeho potrava bola prevažne zásadotvorná. Naproti tomu mäsožravce majú krv a celé vnútorné prostredie kyslej povahy.

Ich žalúdočná šťava obsahuje desaťkrát silnejšiu soľnú kyselinu, ktorá umožňuje podstatne rýchlejšie trávenie mäsitej potravy. "Normálna" strava civilizovaného človeka je prevažne kyselinotvorná, mala by však byť priemerne na 80% zásadotvorná. V dôsledku takej neprirodzenej stravy vznikajú civilizačné choroby, vyvolané tým, že sa v tele usadzujú rôzne jedy - toxíny.

Nadbytok bielkovín z potravín živočíšneho pôvodu spôsobuje zvýšený výskyt srdcových chorôb, rakovina, obličkových kamienkov a kĺbových ochorení. Pri metabolizme živočíšnych bielkovín vzniká v tele pre organizmus veľmi toxický amoniak a kyselina močová. Kryštáliky kyseliny močovej sa ukladajú v zhyboch a spôsobujú bolesti pri reume a dne. Rastlinné bielkoviny sú plnohodnotné a na rozdiel od mäsitej stravy neobsahujú cholesterol, ktorý je pôvodcom aterosklerózy a jej následkov: infarktu, mozgovej porážky, stareckej slabomyseľnosti, Bürgerovej choroby atď.,

Tepelnou úpravou sa v potravinách ničia enzýmy a väčšina najdôležitejších vitamínov. Minerálne látky sa teplom tiež znehodnocujú. Všetky tieto zložky prirodzenej stravy sú pre zdravý život nevyhnutne potrebné. Teplom a chemikáliami konzervované potraviny sú zdraviu škodlivé. Cukor varený a rafinovaný v cukrovaroch patrí tiež do tejto kategórie. Med a ovocné cukry v prirodzenom surovom stave sú bezchybné, ale konzumované vo väčšom množstve viažu pre organizmus dôležitý vitamín B a z minerálnych látok hlavne vápnik. Takto dochádza k zubnému kazu a vo vyššom veku k osteoporóze s následnou ľahkou lámavosťou kostí. Kuchynská soľ je prítomná v dostatočnom množstve v zeleninách a vôbec v rastlinných potravinách. Solenie potravín poškodzuje obličky a je jednou z príčin vysokého krvného tlaku a tučnoty. Japonci sú najväčšími konzumentmi kuchynskej soli, trpia najviac na vysoký krvný tlak, na aterosklerózu a u nich je najvyššia úmrtnosť na mozgové krvácanie.

Obilniny sú základom zdravej výživy. Vonkajšie obaly obilninových zrniek obsahujú životodarné zložky, potrebné pre zachovanie zdravia. Biela múka je pozbavená všetkých vitamínov, enzýmov a minerálnych látok, ktoré vo forme otrúb sú použité na výkrm ošípaných. Všetky potraviny z bielej múky: biely chlieb, pečivá, cestoviny, cukrárenské výrobky sú znehodnotené, zaťažujú organizmus a spôsobujú väčšinu civilizačných chorôb.

Toxické látky, ktoré sa ukladajú pri dnešnej "normálnej" výžive v organizme, by mali byť vylúčené črevami, obličkami, pľúcami a kožou. Keď je však týchto látok primnoho, vylučovacie orgány ich nestačia likvidovať, zostávajú v organizme a sú stálou hrozbou pre zdravie človeka.

Zdravie a glykemický index

© 2007 -2020 nachudnutie.sk.