Cholesterol – porucha metabolizmu

Informácie o cholesterole

Porucha metabolizmu tukov (lipidov), tzv. dyslipoproteinémia,patrí k jednému z najrizikovejších faktorov spôsobujúcich ochorenia srdca a ciev, ktorých následkom môže byť akútny infarkt myokardu, ischemická choroba srdca alebo cievna mozgová príhoda.

Lipidy tvoria veľmi rozmanitú skupinu látok nerozpustných vo vode. V krvnej plazme sa lipidy nachádzajú vo forme mastných kyselín, fosfolipidov, triglyceridov a cholesterolu. Pretože nie sú rozpustné vo vodnom prostredí krvi, ich transport sa zaisťuje pomocou komplexov lipoproteínov, v ktorých sú viazané na bielkoviny.

Z pohľadu našej civilizácie budú pre nás dôležité najmä ukazovatele cholesterolu a triglyceridov.

Cholesterol sa spája s množstvom nebezpečných chorôb. Mnoho ľudí však nevie, že cholesterol tvorí prirodzenú súčasť buniek ľudského tela, a je nevyhnutný pre život.

Obavy z jeho prítomnosti nie sú na mieste, pretože plní množstvo významných funkcií. Predstavuje základ všetkých bunkových membrán, je hojne zastúpený v nervovom systéme, mozgu, myelínových obaloch nervov, nachádzame ho v pečeni a obličkách.

Tvorí stavebný kameň pre syntézu pohlavných a nadobličkových hormónov, tvorbu žlče a je nevyhnutný pre syntézu vitamínu D. Na druhej strane je jeho vysoká hladina významným rizikovým faktorom ochorenia srdca a ciev.

Cholesterol nachádzajúci sa v ľudskom organizme pochádza z dvoch zdrojov. Vonkajším zdrojom cholesterolu je potrava, na ktorú pripadá 20–40% celkového cholesterolu.

Najviac cholesterolu obsahujú živočíšne tuky, údeniny, vniútornosti, vaječný žĺtok a tučné mliečne vyrobky. Vnútorný zdroj predstavuje zo 60–80% produkcia vlastného, endogénneho cholesterolu, ktorá prebieha najmä prostredníctvom pečene, ďalej čriev a nadobličiek.

Eliminácia cholesterolu z organizmu prebieha predovšetkým pomocou pečene. Tu sa využíva na syntézu žlčových kyselín alebo sa priamo vylučuje do žlče.

Typy cholesterolu

Podľa štruktúry sa cholesterol delí na:

VLDL-cholesterol • s veľmi nízkou hustotou
škodlivý LDL-cholesterol • s tendenciou usadzovať sa v cievnych stenách, čím vytvára podmienky na vznik artériosklerózy
dobrý, prínosný HDL-cholesterol • podporuje transport cholesterolu z krvného riečiska do pečene, kde sa odbúrava.

Triglyceridy sú látky tukovej povahy zložené z glycerolu a vyšších mastných kyselín. Tieto tuky sa prijímajú výhradne potravou a v organizme slúžia ako zdroj energie.


© 2007 -2020 nachudnutie.sk.