Cholesterol alebo nie všetok cholesterol je zlý.

Informácie o cholesterole

Nie všetok cholesterol je zlý. Bez určitého množstva by váš organizmus nefungoval. Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín či vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí organizmus sám. Zvyšok mu dodáte stravou. Podstatné je, aký máte v tele pomer medzi takzvaným dobrým a zlým cholesterolom.

ZASTAVTE SA NA TROJKE

Dobrý cholesterol sa označuje skratkou HDL. „Je to veľmi hustý lipoproteín, ktorý je závislý najmä od aeróbnej fyzickej aktivity. Organizmus chráni pred chorobami,“ vysvetľuje všeobecný lekár pre dospelých MUDr. Michal Kovár. „Lipoproteín s nízkou hustotou, LDL je považovaný za zlý. Vo veľkej miere zodpovedá za kôrnatenie tepien.“ Ak ho máte v tele veľa, usádza sa na stenách ciev, zužuje ich a znižuje ich pružnosť.


Zákerné je, že pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi nepociťujete žiadne ťažkosti. Presné hodnoty odhalí len lekár zo vzorky krvi. U zdravého dospelého človeka by sa mala hodnota LDL cholesterolu pohybovať do 3,0 mmol/l. Ženy pred menopauzou majú zvyčajne nižšiu hladinu cholesterolu ako muži, lebo ich estrogén chráni pred ukladaním tuku. Keď hormonálna hladina v tele prirodzene klesne, dostaví sa menopauza a cholesterol začne byť aj pre nežnú časť populácie väčšia hrozba.

POZOR NA ŠĽAHAČKU
„Najviac cholesterolu je v potravinách živočíšneho pôvodu. Ide nielen o mastné mäso, ale maslo, masť, údeniny, krevety či vysokotučné mliečne výrobky. Ovplyvňuje ho však aj negatívny stres,“ varuje odborník. „V mnohých prípadoch má na hladiny cholesterolu v krvi vplyv aj dedičnosť. Aby sa hladina upravila, musíte držať diétu a zmeniť životný štýl.“ Ak varovanie lekárov odignorujete, riskujete vznik aterosklerózy. Budujete pevný základ pre komplikácie, ako sú srdcový infarkt, náhla cievna mozgová príhoda, ischemická choroba dolných končatín či obličkových tepien.


Cholesterol sa zo zákona kontroluje v 18 a 40 rokoch. Jeho hladina sa nezisťuje automaticky pri preventívnej prehliadke. Ak vás trápia zdravotné ťažkosti, ako napríklad
cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak, prípadne máte ťažkosti so srdcom, kontroly by mali byť približne raz za pol roka. Presnú periodicitu určí ošetrujúci lekár.

NAJSKÔR DIÉTA, POTOM LIEKY
Počítajte s tým, že znižovanie vysokej hladiny cholesterolu nie je krátkodobá záležitosť. Úprava stravovania musí byť radikálna. Na tanier patrí prevažne chudé mäso, ryby, veľa zeleniny a vlákniny. Mäso si pripravujte na pare, uduste ho alebo ugrilujte na rošte, nie však na priamom ohni! Výrazne obmedzte vyprážané i fritované jedlá.

Obmedzte konzumáciu alkoholu. Kde-tu si môžete dopriať dva decilitre vína alebo jedno pivo, na tvrdý alkohol zabudnite.
Aspoň trikrát do týždňa športujte. Ideálne sú aeróbne aktivity od rýchlej chôdze cez beh až po aerobik. Záťaž pri cvičení nemusí byť vysoká, dôležitá je vytrvalosť. Športovať by ste mali minimálne 30 minút. Pohybom budete zároveň bojovať i proti stresu.
Od princípov zdravého životného štýlu by ste nemali upustiť ani po tom, čo sa vám hladina cholesterolu upraví. Keď sa vrátite k vyprážanému syru alebo ku klobáse, o pár mesiacov budete s cholesterolom bojovať opäť.


„Ak sa diétou neupravia hodnoty cholesterolu v krvi po troch mesiacoch, pristupujeme k medikamentóznej liečbe. Môže trvať približne rok, ale v mnohých prípadoch ide aj o celoživotnú liečbu. Najmä ak patríte do rizikovej skupiny, ktorá už má zdravotné ťažkosti, prípadne máte zvýšený cholestrol v rodine,“ hovorí MUDr. Michal Kovár. Pri liečbe sa využívajú takzvané statíny. Blokujú tvorbu cholesterolu priamo v pečeni. Hladinu LDL cholesterolu môžu znížiť
o 20 až 60 percent. Ak je zvýšenie len mierne, využívajú sa takzvané fibráty.

MÔŽETE AJ GRILOVAŤ
Ani pri diéte sa nemusíte vzdať príjemných letných grilovačiek. Pripravujte si však chudé mäso naložené v bylinkách.
Vyhýbajte sa olejovým marinádam. Na úpravu mäsa sú vhodnejšie plynové a elektrické grily, prípadne kamene. Dôležité je, aby mäso neprichádzalo do kontaktu s priamym ohňom zo spáleného dreva. K chudému mäsu nepotrebujete chlieb či pečivo, oveľa lepšie vám sadne zeleninový šalát. Rovnako môžete ochutnať grilovanú cuketu či baklažán.

Čo robiť

✓ Biely chlieb a pečivo vymeňte za celozrnné výrobky. Na raňajky ich prestriedajte s ovsenými vločkami či müsli s ľanovými semienkami.
✓ Najideálnejšou prílohou k hlavnému jedlu je naturálna ryža. Pokojne si dajte aj zemiaky, ale varené a nie pečené či hranolčeky. Z času na čas siahnite po bezvaječných a celozrnných cestovinách.


✓ Pečenú krkovičku, bôčik, slaninu, klobásy, údeniny vymeňte za chudé hydinové či hovädzie mäso a ryby. Na tých si pochutnajte aspoň dvakrát do týždňa. Raz si dajte mastnejšiu rybu, ako napríklad lososa, makrelu, haringa, a druhýkrát chudého pstruha alebo tresku.
✓ Klasické sladkosti nahraďte čerstvým ovocím.


✓ Vyhnite sa aj sladeným nápojom. Ideálna je voda a čaje.
✓ Vzdajte sa vysokotučných mliečnych výrobkov. Pozor si dávajte najmä na šľahačku a smotanové výrobky. Nahraďte ich nízkotučnými produktmi. Všetky by mali mať nižší obsah tukov ako 45 percent.
✓ Cibuľa, cesnak, paradajky, špenát, zeler či brokolica. To sú ideálni bojovníci proti vysokému cholesterolu. Zeleninové šaláty si pripravte kedykoľvek. Ak vám nechutia bez dresingu, pripravte ho z nízkotučného bieleho jogurtu a ochuťte bylinkami.

© 2007 -2020 nachudnutie.sk.